Aktuellt

Tillbaka

Den frågan kan man ställa sig då man lite noggrannare analyserar inkommande säsongs världscup-kalender. Trots att världscupen inleds i Ruka med en helt klassisk helg så är hela tävlingsprogrammet mycket förskjutet mot den fria stilen.

av Jeanette Harf den 08.06.2018
(läst av 6000 besökare)

Är den klassiska stilen inom längdåkningen hotad?

Den frågan kan man ställa sig då man lite noggrannare analyserar inkommande säsongs världscup-kalender. Trots att världscupen inleds i Ruka med en helt klassisk helg så är hela tävlingsprogrammet mycket förskjutet mot den fria stilen. Av världscupens totalt 29 individuella tävlingar är fördelningen 11 klassiska tävlingar och 18 tävlingar i den fria stilen.

Ser man lite noggrannare på fördelningen inom sprint så kan man konstatera att av 12 tävlingar så är hela 9 fristil och endast 3 avgörs i klassisk stil. Att sprinttävlingarna mera och mera avgörs i fristil kan vara ett tecken på att det inom några år endast kommer arrangeras sprinttävlingar i fristil. Ska vi även i framtiden få se klassiska sprinttävlingar så ställer det ännu större krav på att det görs tillräckligt krävande banor och att de är noggrant planerade.

Återgår vi till att analysera världscupen så ser vi att Tour de Ski innehåller 7 deltävlingar och där fördelningen är 5-2 i den fria stilens favör. Då dessutom de två tävlingar som körs i klassisk stil båda är med gemensam start så ser faktiskt året lite lamslaget ut på förhand, men hoppas att jag har fel. Men med fjolårets masstart i Oberstdorf i gott minne så kan det tyvärr bli så. Den tävlingen skidades på en kort bana p.g.a. snöbristen och det var kaos med brutna stavar och skidor som lossnade. Alltså borde åtminstone en tävling i Touren gå i klassisk stil med individuell start.

De tävlingar, som är distanslopp, har en bra fördelning mellan individuell start och mass- eller jaktstart. Här är fördelningen 9 tävlingar med individuell start och 8 tävlingar som avgörs med mass- eller jaktstart.

Den världscuphelg som på förhand sätt ser lite mager ut är den som avgörs i Lahtis 9-10.2.2019. Där består programmet av sprint fri stil och en sprintstafett i klassisk stil, men det är säkert en viktig helg för många eftersom VM i Seefeld startar 2 veckor senare. VM avgörs mellan 19.2 – 3.3.2019.

Nu har alla fått en liten analys på inkommande vinters världscup. Nu gäller det att gilla läget och se till att alla träningspass gör att man blir lite bättre på den fria stilen.

Önskar alla en fin träningssommar!

Henrik Byggmästar
Förbundstränare
Finlands Svenska Skidförbund

 FSI på Facebook

 

 FSI på Twitter

FSI på Instagram

FINLANDS SVENSKA IDROTT r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: 0207309290 (växel)
e-post: info(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0211087-9